Повернення Сонячного бога

У Палестині була досягнута головна поворотна точка у світовій історії. Оскільки богів більше не можна було зустріти прямо тут, в матеріальному світі, виникла необхідність у зішестя на землю Сонячного бога, або Слова. Як ми незабаром побачимо, його місія полягала в тому, щоб посіяти в людському мозку насіння внутрішнього життя, яка стане новою ареною для духовного досвіду. Цей посів дав сходи у вигляді звичного сьогоднішнього відчуття, що в голові у кожного з нас є «внутрішній простір».
Відповідно з космічним планом, людським душам було необхідно знайти індивідуальність. Вони повинні були мати здатність вільно мислити, вільно виражати свою волю і самостійно вибирати, кого любити. Створюючи умови для цього стану, матерія ставала все густіше, поки кожна душа не виявилася ізольованою всередині власного черепа. У результаті людський розум і воля більше не були повністю підвладні богам, ангелам і духам, як це було ще тисячу років тому, під час облоги Троі.Однако такий розвиток соціуму було загрожує певними небезпеками. Справа не тільки в тому, що людство могло виявитися відрізаним від духовного світу; існувала також небезпека, що люди стануть повністю ізольованими один від одного.
Це був серйозний криза. Люди більше не відчували себе духовними істотами, оскільки людський дух опинився під загрозою повного зникнення. Любов, яка пов'язувала племена і сім'ї, – інстинктивна, замішана на кровних кайданах любов, подібна до тієї, що утримує разом вовчу зграю, стала слабшати в недавно затверділих черепах, в нових людських містах і селищах.
Простежуючи розвиток почуття особистої самосвідомості, ми зустрічаємося з законом Мойсея, зі строго дотримуваним правилом суспільного життя: око за око, зуб за зуб. Ми також зустрічаємося із зобов'язанням відчувати співчуття до всього живого, яке проповідував Будда. Ми бачимо в обох традиціях поява морального зобов'язання як шляху індивідуальної дисципліни і розвитку. Тепер римські стоїки додали особистості юридичний і політичний статус у формі прав і обов'язків.
За гіркою іронією в той самий момент, коли було сформовано індивідуальне людське самосвідомість, відчуття цінності життя виявилося майже повністю втраченим. Криваві бійні в Колізеї ніяк не сприяли утвердженню принципу цінності, не кажучи вже про святість життя кожної людини.
Лідер есеїв Ісус беї Пандира міг проповідувати очищення та вселенський співчуття, але лише з точки зору членів своєї громади, повністю усунені від мирських справ. Стоїки могли вчити відповідальності, але для них це був борг без радості. «Ніколи не дозволяй майбутнього турбувати тебе, – казав імператор-стоїк Марк Аврелій, який пропонував цей принцип в якості життєвої філософії. – Якщо знадобиться, ти зустрінеш його тією ж зброєю, яке сьогодні захищає тебе від сьогодення ». Ці слова повні втоми.
Людство відчувало, що його захлеснула хвиля страждання. Ми можемо уявити собі, як сильно людям хотілося, щоб хтось сказав їм: «Прийдіть до мене, всі нужденні та обтяжені, – я дам вам спокій».
Відомо, що у внутрішньому святилище Елевсіна кандидату в присвячені показували зелений колос пшениці і вчили його чекати «часу сівби». У внутрішніх святилищах великих єгипетських храмів кандидатам у присвячені показували Исиду, годує грудьми немовля Гора. Цей другий Гор, «Гор-який-прийде», повинен був стати новим царем богів і принести з собою нові закони. Його називали Добрим Пастирем, Агнцем Божим, Книгою Життя, а також Істиною і Життям. Пророк Ісая просив співвітчизників приготувати прямі шляхи для Бога. Розповідаючи їм про своє бачення пришестя Месії, він обіцяв, що всі їхні гріхи будуть очищені. Римський поет-присвячений Вергілій у четвертій еклозі своїх «Буколік» пророкує пришестя богочеловека, або Спасителя. «Золотий вік повернеться, коли Первонароджений буде посланий з небес, – писав він. – Всі плями наших минулих злочинів будуть відмиті ».
Насправді може здатися, що біографія Ісуса Христа в тому вигляді, в якому вона дійшла до нас, являє собою мозаїку з фрагментів життєвого шляху великих праведників, що приходили до нього. Він з'явився на світ у родині теслі і Діви, як Крішна; народився 25 грудня, як Мітра; про його появу сповістила зірка на сході, як при народженні Гора; він ходив по воді і нагодував кількома хлібами п'ять тисяч людей, як Будда, здійснював чудеса зцілення, як Піфагор, воскрешав з мертвих, як Єлисей, був страчений на дереві, як Адоніс, і, нарешті, вознісся на небеса, як Геркулес, Енох та Ілля.
Важко знайти хоча б одну дію або вислів Ісуса з Євангелій, яке не було б якось предзнаменовало. Людина, схильна до принизливій критиці, поспішить побачити в цьому доказ того, що все його життя було вигадкою. Але в таємну історію це лише наслідок вселенської конвергенції, що сталася в той момент, коли весь космос напряг сили, щоб дати народження новому Сонячному богу.

 

MAXCACHE: 0.47MB/0.00082 sec